Uranium glas met zilver

Engels medallion
Engels Medaillon
september 2, 2020
Roosdiamanten oorknoppen
Roos diamant
september 9, 2020
Uranium glas met zilver

Uranium glas met zilver

Dit 3 delig tafelstel bestaande uit  twee zoutvaten en een mosterd pot, is verfraait met kelken van Uranium glas, wat betekend dat het groen gekleurde glas, in een oxide “Diuranate” vorm, is toegevoegd aan de mix voor dat het glas gesmolten wordt. De verhouding die aan het glas wordt toegevoegd is meestal circa 20% uranium op het totale gewicht. (Deze kleine hoeveelheid Uranium zou vooralsnog niet schadelijk voor de gezondheid zijn). Maar uit de 20ste eeuw zijn er ook stukken bekend dat dit Uranium gehalte soms wel kon oplopen tot wel 25%. Het leuke van Uranium glas is dat het oplicht in het donker als je er met ultraviolet licht op schijnt. Uranium glas werd veel gebruikt bij tafel stukken. Vanwege zijn Jade groene kleur en zijn zachte glans.

Deze set is ontworpen en gemaakt tussen 1831 en 1869 te Koninkrijk België, hij is gekeurd met het zogeheten “Janus hoofd” voor 833dz. Zilver.
*Leuk om te weten dat is dat in 1831 de eerste koning van België is gekroond, koning Leopold legde op 21 juli 1831 zijn eed af als eerste koning der Belgen.

De zilveren voeten van deze set zijn rond met daaromheen sierlijk gedreven en gegraveerde zwanen. De kelken van Uranium glas zijn helemaal gaaf en hand beschilderd met floraal decor welke nog bewerkt is met bladgoud. Ook deze beschildering is helemaal gaaf.

De maker heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen.