Roos diamant

Uranium glas met zilver
Uranium glas met zilver
september 2, 2020
Bonebakker 1792 - 1967
Bonebakker 1792 – 1967
september 9, 2020
Roosdiamanten oorknoppen

Roosdiamant

Een paar 14 karaat geelgouden rozet oorknoppen, bezet met roosgeslepen diamanten, in het midden roos geslepen diamant welke een gezet gewogen gewicht heeft van ca. 0.07ct., en daaromheen een entourage van 12 roosgeslepen diamanten, elk met een gezet gewogen gewicht van ca. 0.02ct. Alle roosgeslepen diamanten zijn op folie gezet in zilver. De diameter van deze oorknoppen is 12 mm. Sluitend met poussettes.

*Leuk om te weten is dat er pas rond 1910 (per ongeluk) witgoud is ontdekt, althans enkel metalen die bij het legeren van het goud het goud bleker maakte. Nu wist men wel dat diamant beter tot zijn recht kwam in een wit metaal, daarom gebruikte men daarvoor vaak zilver om diamant in te zetten, wat vervolgens weer in het goud gezet of gesmeed werd. Of de achterzijde van bij voorbeeld broches, hangers en oorknoppen werden aan de achterzijde voorzien van een laagje goud. Het is dus iets wat je veel in antieke sieraden tegenkomt welke voor 1910 vervaardigd zijn.

Niet alle sieraden die met roosdiamant bezet zijn stammen van voor 1910, er worden immers nog steeds replica’s gemaakt tot op heden. Gelukkig kunnen wij als taxateur aan de hand van onderzoek vaak goed onderscheiden welke echt oud zijn en welke niet.

Ook kennen we 2 verschillende roosgeslepen diamanten namelijk de Amsterdamse roos met 24 facetten, en de Antwerpse roos deze telt 12 facetten.